چهل و پنجمین جلسه گروه سلامت و همکاری های بین الملل فرهنگستان علوم پزشکی به موضوع "تغییر اقلیم و مذاکرات بین المللی" اختصاص یافت. این جلسه با حضور دکتر سید علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، دکتر محمد حسین نیک نام قائم مقام گروه سلامت و همکاری های بین الملل، دکتر محمد ضریع زارع نماینده وزارت امور خارجه و نیز نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست، شورای شهر، وزارت بهداشت، پژوهشکده محیط زیست دانشگاه تهران، شرکت کنترل کیفیت هوا، مرکز همکاری های فناوری و نوآوری ریاست جمهوری و همچنین جمعی از کارشناسان و متخصصان محیط زیست، سه شنبه چهاردهم دی ما 95 در محل فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد.

در ابتدای این جلسه رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، دکتر سیدعلیرضا مرندی با اشاره به برگزاری جلسات دیگری با موضوع تغییر اقلیم در گروه بین الملل فرهنگستان گفت: اهمیت این موضوع موجب شد گروه بین الملل در طراحی برنامه های خود جلسات دیگری را نیز به مباحث تغییرات اقلیم اختصاص دهد. وی تصریح کرد: نظر به تاکید متخصصان مرتبط با موضوع و اعضای حاضر در جلسات گذشته، به نظر می رسد بررسی جامع مسائل محیط زیستی نیازمند تشکیل کارگروه جدیدی در فرهنگستان علوم پزشکی است.

سپس دکتر محمد حسین نیکنام، قائم مقام گروه سلامت و همکاری های بین الملل خلاصه ای از مذاکرات و مطالب مطرح شده در جلسات گذشته در زمینه تغییرات اقلیم ارائه نمود. وی گفت: با توجه به ابعاد بین المللی، مساله تغییر اقلیم و مذاکرات صورت گرفته در این زمینه، لازم است ابعاد پیدا و پنهان موضوع از جمله مواردِ در رابطه با توافق نامه های بین المللی مورد بررسی موشکافانه قرار گیرد و ضروری است که سیاست گزاران با آگاهی کامل و نگاهی همه جانبه در خصوص مسائل مربوط به تغییر اقلیم، تصمیم گیری نمایند.

در ادامه دکتر محمد ضریع زارع، نماینده اداره کل امور بین المللی محیط زیست و توسعه پایدار وزارت امور خارجه، طی سخنانی ضمن تشریح پیامدهای تغییر اقلیم برای کشور به مذاکرات بین المللی در این زمینه پرداخت. وی در ابتدا با اشاره به افزایش درجه حرارت زمین و سهم هر یک از کشورها در این خصوص گفت: بر اساس اطلاعات موجود، جمهوری اسلامی ایران در میان کشورهای بزرگ تولید کننده گازهای گلخانه ای قرار دارد، مساله ای که می تواند پیامدهای مخربی را برای بخش های مختلف داشته باشد. از جمله اینکه افزایش خشکسالی و تغییر الگوهای بارش از طرفی ممکن است ضمن محدود کردن منابع آب زیرزمینی، امنیت غذایی را با خطر روبرو کند، موجب کاهش بهره وری و محدودیت محصولات کشاورزی شود و از سوی دیگر می تواند به برخی بیماری های نوپدید و بازپدید از جمله مالاریا دامن بزند. وی در بخش دیگری از سخنان خود به تاریخچه معاهدات بین المللی در زمینه محیط زیست اشاره کرد و گفت: در کنفرانس پاریس ضمن تاکید بر موضوع تعدیل انتشار و همچنین لزوم سازگاری کشورها با تغییرات اقلیمی مقرر شد، تمام کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه، در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای همکاری نمایند.

در ادامه جلسه دکتر مجید شفیع پور، رئیس مرکز امور بین الملل و کنوانسیون های سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با اهداف مذاکرات پاریس افزود: لزوم ارتقاء کنوانسیون تغییر آب و هوا به منظور کاهش آلاینده های فعلی، لزوم مقابله با فقر و حصول اطمینان از تاب آوری کشورهای در برابرِ تغییرات اقلیم و همچنین حصول اطمینان از جریان مالی بین المللی در خصوص حمایت فعالیت های کشورهای در حال توسعه در جهت کاهش پیامدهای تغییر اقلیم؛ از جمله مهمترین اهداف مذاکرات پاریس بوده است. وی تاکید کرد: ایران از جمله کشورهای آسیب پذیر در برابر پیامدهای تغییر اقلیم محسوب شده است به ویژه با توجه به اینکه محدودیت منابع آب تجدید پذیر در کشور ممکن است سایر بخش ها از جمله بخش کشاورزی، تغذیه و بهداشت را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

سپس دکتر علیرضا مصداقی نیا، عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی و رئیس پژوهشکده محیط زیست دانشگاه تهران به مطالعات انجام شده در این پژوهشکده در خصوص ارتباط تغییر اقلیم و بیماری ها از جمله بیماری های غیر واگیر، بیماری های منتقله از آب، بلایای طبیعی (شامل سیل و خشکسالی) و بیماری های شغلی اشاره کرد.

در ادامه مهندس غلامرضا شقاقی، نماینده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز گفت: این وزارتخانه اخیرا سندی را در رابطه با تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن بر سلامت تهیه کرده و در آن به مواردی از جمله ارزیابی سطح آسیب پذیری، بررسی راهکاری های افزایش سازگاری، ارتقاء دانش عمومی و همچنین مباحث مربوط به تحقیق و توسعه پرداخته است. وی افزود: با توجه به اینکه هم اکنون در کشور با پیامد های مخرب تغییر اقلیم مواجه هستیم، لازم است صرف نظر از تعهدات بین المللی، برنامه ریزی و اقدامات ضروری در این زمینه صورت گیرد.