هشتمین همایش ملی « قرآن، عترت و سلامت» ویژه جامعه پزشکی، گرامیداشت یادواره شهدای مدافع سلامت صبح روز پنجشنبه ۱۶ بهمن ماه همزمان با ولادت حضرت فاطمه (س) و روز مادر، با حضور دکتر سیماسادات لاری سخنگو و معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، مسؤولان و مدیران این وزارتخانه و همچنین رئیس و اعضای فرهنگستان علوم پزشکی در مشهد مقدس آغاز به کار خواهد کرد.
به گزارش مفدا، همایش ملی « قرآن، عترت و سلامت» ویژه جامعه پزشکی با محوریت « قرآن، عترت، جامعه پزشکی و جلوههای ایثار و تاب آوری در بلایا» به برکت برگزاری هشتمین دوره برگزاری این همایش، در جوار بارگاه امام هشتم حضرت امام رضا (ع) و در شهر مقدس مشهد توسط فرهنگستان علوم پزشکی و با همکاری مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و سلامت طی روزهای پنجشنبه و جمعه هفته جاری( ۱۶ و ۱۷ بهمنماه) در قالب فضای مجازی برگزار خواهد شد.
از برنامههای مهم این همایش میتوان به برگزاری کارگاهها و پنلهای آموزشی با موضوعاتی همچون « جلوههای ایثار جامعه پزشکی در دوران شیوع ویروس کرونا»،« درمان و توسل به قرآن و عترت، دو بال شفا و سلامت»، « مدیریت دانش سلامت در دوران معاصر از منظر قرآن وعترت»،« آموزههای قرآن کریم در بلایا»، « اهمیت سلامت معنوی در بحران کرونا» و همچنین« اهمیت پرستاری از منظر قرآن و عترت» اشاره کرد.
نگاهی به تاریخچه برگزاری همایش ملی« قرآن، عترت و سلامت»
بعد از شکلگیری گروه « قرآن، عترت و سلامت» فرهنگستان علوم پزشکی، این فرهنگستان در راستای تبلیغ و ترویج قرآن و آموزههای دینی در میان جامعه پزشکی و اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی، طی سالهای گذشته نسبت به برگزاری مستمر همایش ملی » قرآن، عترت و سلامت» اهتمام ویژهای داشت به طوری که نخستین دوره این همایش ملی در سال ۱۳۹۲ در سالن اجتماعات بیمارستان شهید لبافی نژاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد و بدین ترتیب آغاز برگزاری این همایش ملی در این سال، کلیک خورد.
دومین و سومین دوره این همایش ملی به ترتیب در دانشگاههای علوم پزشکی شیراز و بقیهالله(عج) به اهتمام فرهنگستان علوم پزشکی و وزارت بهداشت برگزار شد. ضمن اینکه چهارمین، پنجمین و ششمین دوره این هماشلی ملی به ترتیب در بیمارستان میلاد تهران، دانشگاه علوم پزشکی کاشان و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.
سال گذشته، همایش ملی قرآن، عترت و سلامت در اراک برگزار شد
سال گذشته به همت فرهنگستان علوم پزشکی و مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اراک، میزبان هفتمین همایش ملی « قرآن، عترت و سلامت» بود که این دوره از همایش طی روزهای ۱۰ و ۱۱ بهمن ماه سال ۱۳۹۸ برگزار شد که برگزاری نشستهای تخصصی همچون « مبانی سلامت در گام دوم انقلاب از منظر قرآن و عترت»، « اهمیت رشد جمعیت در استقلال کشور» ، « نقش جامعه پزشکی در محرومیتزدایی» ، «پژوهشهای قرآن و عترت در حوزه سلامت» ، « شاخصههای بیمارستان اسلامی» از جمله برنامههای جانبی هفتمین همایش کشوری قرآن، عترت و سلامت به میزبانی استان مرکزی بود که در این دوره همچنین از پرچم متبرک مرقد امیرالمؤمنین(ع) و امام حسین(ع) رونمایی شد.
در آستانه برگزاری این همایش ملی، دکتر « روحالله محمد علی نژاد» ، رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت در گفت وگو با خبرنگار مفدا در خصوص برگزاری هشتمین همایش « ملی قرآن، عترت و سلامت» در مشهد مقدس گفت:
گروه « قرآن، عترت و سلامت» فرهنگستان علوم پزشکی طی دهه گذشته و با شروع فعالیتهای خود، در زمینه تبلیع و ترویج فعالیتهای قرآنی و آموزههای دینی و اسلامی در میان اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی، اقدامات زیادی انجام داده است که یکی از اهم این فعالیتها، برگزاری مستمر همایش «ملی قرآن، عترت و سلامت» است که خوشبختانه امسال با توجه به برگزاری هشتمین دوره این همایش، مقرر شد این برنامه به برکت وجود بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) در شهر مقدس مشهد، در مجتمع ولایت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و در فضای مجازی به صورت کارگاهها و پنلهای آموزشی، برگزار شود.
شیوع کرونا، نتوانست مانعی برای برگزاری همایش ملی قرآن، عترت و سلامت شود
وی خاطرنشان کرد: یکی از ویژگیهای برگزاری هشتمین همایش ملی« قرآن، عترت و سلامت»، محدودیتها در برگزاری حضوری و فیزیکی در این همایش است. به هرحال شیوع ویروس منحوس کرونا، باعث شد امسال نتوانیم به صورت حضوری، پنلهای آموزشی خود را برگزار کنیم و از این رو، کارگاهها و پنلهای آموزشی در قالب فضای مجازی با حضور اساتید حوزه قرآن و سلامت برگزار خواهد شد.
علی نژاد گفت: افتتاحیه همایش ملی قرآن، عترت و سلامت، صبح روز پنجشنبه با سخنرانی آیتالله علم الهدی نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی و امام جمعه مشهد و همچنین سخنرانی دکترسیماسادات لاری سخنگو و معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت آغاز به کار میکند
رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: در آیین افتتاحیه این همایش، همچنین دکتر سید علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و همچنین دکتر محمد حسین بحرینی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد به ارائه سخنرانی در خصوص اهمیت قرآن و نقش آموزههای قرآنی و دینی در نظام سلامت میپردازند.
علی نژاد با اشاره به فشردگی برگزاری پنلهای تخصصی در همایش دو روزه ملی « قرآن، عترت و سلامت» گفت:پنجشنبه در نوبت صبح و عصر پنلهای آموزشی در بستر فضای مجازی و در قالب نرمافزار « اسکای روم» به صورت مستمر مستمر برگزار میشود. همچنین روز جمعه در نوبت صبح، این پنلها و کارگاههای آموزشی ادامه دارد و پایان بخش برگزاری دو روزه این پنلهای آموزشی، برپایی آیین اختتامیه است که ظهر جمعه با حضور مقامات و مدعوین استان و همچنین دانشگاه علوم پزشکی مشهد از جمله حجتالاسلام والمسلمین مروی، نیز جمعی از مسؤولان وزارت بهداشت و نیز فرهنگستان علوم پزشکی برگزار میشود.
اهمیت سلامت معنوی در بحران کرونا از موضوعات قابل بحث در همایش امسال است
وی با اشاره به اینکه در قالب این همایش ملی، چند نشست تخصصی برگزار میشود. اظهار کرد: نشست تخصصی » قرآن، عترت، جامعه پزشکی و جلوههای ایثار در بلایا»، روز پنجشنبه ۱۶ بهمنماه برگزار میشود و در قالب فضای مجازی و به صورت مجزا، سخنرانانی همچون دکتر فریدون عزیزی، سید محسن موسوی بلده، دکتر بهرام عینالهی و دکتر هادی انصاری به ترتیب در خصوص« اهمیت سلامت معنوی در بحران کرونا» ، « انواع بلا و ابتلاء از منظر قرآن کریم» ، « جلوههای ایثار جامعه پزشکی در دوران کرونا» و نیز » درمان و توسل به قرآن و عترت دوبال شفا و سلامت» به ایراد سخن پرداخته و در قالب پنل آموزشی، نکات آموزندهای به جامعه مخاطب ارائه میدهند.
رئیس مرکز قرآن وعترت وزارت بهداشت افزود: همچنین در قالب این همایش دو روز، « نشست تخصصی جوانان گروه پزشکی و ارزشهای دینی» عصر روز پنجشنبه ۱۶ بهمن ماه به صورت مجازی برگزار میشود و در این فضای وبیناری، دکتر عباس فروتن در خصوص « نمونههای موثر تلمیح و اقتباس مضامین ناب قرآن و حدیث در شعر» نکات آموزشی را به شرکت کنندگان در همایش ارائه میدهند. همچنین جمعی از دانشجویان علوم پزشکی مشهد در قالب وبینار، در خصوص مسائلی همچون « جلوههای ایثار و بهرهگیری از آیات قرآنی در بحرانها( دفاع مقدس) » و نیز « مروری بر تجارب دانشجویان علوم پزشکی از ۲۰ سفر دانشجویی مبتنی بر ارزش در ده سال گذشته»، به ارائه سخن میپردازند.
وی با اشاره به برگزاری نشست تخصصی « قرآن، عترت و نقش مدیریت نظام سلامت در حوادث و بلایا » که عصر روز پنجشنبه برگزار میشود، گفت: حجت الاسلام و المسلمین سید مسعود مرتضوی در این نشست تخصصی در خصوص کارکرد تاب آوری در سبک زندگی اسلامی از صدر اسلام تا دوران کرونا به بیان مطالب آموزنده و آموزشی میپردازد. همچنین دکتر حسین صمدینیا از مدرسان این نشست در خصوص« نقش گروههای جهادی در دوران کرونا» و نیز دکتر مهدی مصری در خصوص« مدیریت دانش سلامت از منظر قرآن کریم» ، نکات آموزشی را به مخاطبان منتقل میکنند. همچنین در این نشست، دکتر محسن مردانی پزشک و استاد دانشگاه درباره «ایدهپردازی والهام گیری از قرآن و عترت با کارکردهای درمانی و روش شناسی» و نیز دکتر جمالیان از مدرسان حوزه قرآن و سلامت درباره موضوع » سلامت معنوی و تعهد ایثارگران جامعه پرستاری در دوران کرونا» به ارائه مطالب آموزشی خواهد پرداخت.
علی نژاد با اشاره به اینکه در روز جمعه، در نوبت صبح ۵ پنل آموزشی جداگانه از سوی اساتید ارائه میشود، افزود: دکتر حسین نیکنام استاد دانشگاه درخصوص « تاثیر ارتباط با قرآن و توسل در ارتقاء و بهبود عملکرد جامعه پزشکی» سخنرانی میکند. همچنین زهرا صلاحی و دکتر رحیم قربانی از سخنرانان این همایش، به ترتیب در خصوص« اهمیت پرستاری از منظر قرآن و عترت» و« پژوهشهای میدانی تاثیرات انس با قرآن و توسل در آرامبخشی دردها» صحبت خواهند کرد. ضمن اینکه پایان بخش این کارگاههای آموزشی، سخنرانی حجت الاسلام دکتر سید محمود طباطبایی و نیز دکتر محمد علی قدسی راد در خصوص « نقش ارتباط با قرآن وتوسل در آرامش روانی جامعه» و نیز « آموزههای قرآن کریم در بلایا» است.
دعوت از قاریان بینالمللی و برگزاری محفل انس با قرآن در یکی از رواقهای حرم مطهر
وی با اشاره به اینکه در حاشیه برگزاری این همایش، محفل انس با قرآن کریم با حضور مدعوین، اساتید و سخنرانان این همایش عصر روز پنجشنبه در یکی از رواقهای حرم مطهر امام هشتم برگزار میشود، گفت: با دعوت از قاریان بینالمللی از تهران و نیز چند تن از قاریان بینالمللی مشهد مقدس و حضور در این محفل قرآنی، حس و حال معنوی خاصی در بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) ایجاد خواهیم کرد که انشاءلله این برنامه به صورت پخش زنده و مستقیم توسط صدا و سیما انعکاس داده خواهد شد.
تقدیر از خانواده ۵ شهید مدافع سلامت مشهد در حاشیه همایش « ملی قرآن، عترت و سلامت»
همچنین دکتر« رحیم قربانی» دبیرگروه قرآن، عترت و سلامت فرهنگستان علوم پزشکی و یکی از سخنرانان پنلهای آموزشی این همایش ملی در گفت وگو با خبرنگار مفدا درخصوص برگزاری این همایش توضیحاتی ارائه کرد و گفت: در حاشیه برگزاری این همایش ملی، تلاش داریم از خانواده ۵ شهید مدافع سلامت شهر مقدس مشهد تقدیر و قدردانی کنیم که این کار فرهنگی با مشارکت فرهنگستان علوم پزشکی و دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام خواهد شد و این مراسم تقدیر با حضور رئیس و معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه و همچنین دکتر طباطبایی استاد گروه معارف برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه شهدا با تمسک به قرآن و عترت مسیر سعادت را پیموده و تنها راه نجات بشر در دنیا و آخرت در عمل به دستورات قرآن کریم خلاصه میشود، اظهار کرد: شهدا پرچمدار قرآن و عترت در جامعه هستند و فرقی نمیکند که ما در کدام دستگاه و یا سازمان در حال خدمترسانی به مردم هستیم، قرآن برای تمامی ابعاد زندگی برنامه و دستورالعمل دارد و این وظیفه ماست که این مبانی را توسعه بخشیم و در این میان نباید از ایثار و فداکاری شهدای مدافعین سلامت که در مسیر مبارزه با ویروس منحوس کرونا، جان خود را از دست دادند، غفلت کنیم.
مشارکت بیش از دو هزار نفر از جامعه پزشکی و اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی در هشتمین همایش ملی قرآن، عترت و سلامت
قربانی به ثبت نام بیش از دو هزار نفر از اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی، دانشجویان علوم پزشکی، محققان و پژوهشگران قرآنی جامعه پزشکی برای حضور در پنلهای آموزشی این همایش ملی اشاره کرد وگفت: در پایان برگزاری این همایش، امتیاز فرهنگی برای اعضای هیات علمی دانشگاهها، لحاظ خواهد شد
وی با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا، در کنار آسیبها و تهدیداتی که ایجاد کرد، یکسری فرصتها برای انجام فعالیتهای قرآنی و پژوهشی ایجاد کرد، اظهار کرد: همایش سالانه قرآن، عترت و سلامت، عمری 7 ساله دارد و به فضل خدا و به برکت وجود قرآن، امسال هشتمین همایش ملی قرآن، عترت و سلامت در جوار بارگاه ملکوتی امام رضا(ع) برگزار میشود که این موضوع را به فال نیک میگیریم. تلاش ما در فرهنگستان علوم پزشکی بر این بود که امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا، موضوعاتی مرتبط با این موضوع، در پنلهای آموزشی بگنجانیم. به هرحال این گردهمایی که همه ساله با حضور فعالان و نخبگان قرآنی جامعه پزشکی برگزار میشود، با هدف بررسی موضوعات تخصصی حول محور قرآن و سلامت است.
قربانی با تاکید بر اینکه برگزاری محافل قرآنی و تقدیر از نخبگان قرآنی جامعه پزشکی یکی از اهداف اصلی برگزاری این همایش است، افزود: این همایش همه ساله در راستای فرهنگسازی تلاوت قرآن کریم وانس با این کتاب آسمانی، با حضور پژوهشگران و نخبگان قرآنی جامعه پزشکی برگزار میشود که امسال به دلیل وجود بیماری کرونا، این همایش به صورت وبیناری و در فضای مجازی برگزار خواهد شد. تاکید بر آموزههای قرآن کریم و بررسی جلوههای ایثار و تاب آوری در بلایا از جمله محورهای اصلی همایش دوره هشتم است که امیدواریم برگزاری این همایش دو روزه، دستاوردهای خوبی در حوزه قرآن و سلامت برای جامعه پزشکی به ارمغان بیاورد.
دبیر گروه قرآن، عترت و سلامت فرهنگستان علوم پزشکی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به محورهای برگزاری این همایش گفت: « مدیریت دانش سلامت در دوران معاصر از منظر قرآن و عترت» ، « آموزههای قرآن در بلایا» ، « اهمیت سلامت معنوی در بحران کرونا» و همچنین« موضوع پرستاری از منظر قرآن و عترت» و نیز « مروری بر پژوهشهای انجام شده با موضوع تاثیر قرآن در درمان بیماریها» از جمله موضوعات اصلی این همایش دو روزه است.
دکتر قربانی: اعلام آمادگی اساتید و اعضای جامعه پزشکی در همایش امسال ستودنی است
قربانی با بیان اینکه در ادوار گذشته و در همایشهای سالهای قبل، شاهد حضور حداکثری جامعه پزشکی واعضای هیات علمی در همایش ملی « قرآن، عترت و سلامت» بودیم، اظهار کرد: سالهای گذشته، شاهد مشارکت حضوری شرکت کنندگان در همایش بودیم به طوری که حدودا ۳۵۰ تا ۵۰۰ نفر از اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی در همایش حضور پیدا کردند. اما امسال به دلیل شرایط کرونایی و با توجه به برگزاری آن در فضای مجازی، خوشبختانه شاهد ثبت نام بیش از دو هزار نفر از علاقهمندان جامعه پزشکی در این همایش ملی هستیم.
وی گفت: در این همایش، اعضای هیات علمی دانشگاههای علوم پزشکی، عموم جامعه پزشکی در رشتهها و تخصصهای مختلف اعم از پزشکان، پرستاران، دندانپزشکان، پیراپزشکان و همچنین پزشکان با تخصصهای مختلف در فضای مجازی، از نکات آموزشی اساتید حوزه قرآن و سلامت، بهرهمند خواهند شد. ضمن اینکه علاوه بر اساتید، تعدادی از دانشجویان علوم پزشکی در مقاطع علوم پایه و نیز دستیاری نیز برای حضور در پنلهای آموزشی، ثبت نام و اعلام حضور کردهاند.
از نخبگان و اساتید پیشکسوت جامعه پزشکی در همایش ملی قرآن، عترت و سلامت تقدیر میشود
قربانی در پایان سخنان خود همچنین از تقدیر برخی از نخبگان و اساتید پیشکسوت جامعه پزشکی در حاشیه برگزاری این همایش خبر داد و گفت: در حاشیه برگزاری این همایش، تلاش داریم از برخی از اساتید پیشکسوت جامعه پزشکی که در مشهد مقدس حضور دارند و جزو نخبگان جامعه پزشکی و قرآنی به شمار میروند، تقدیر وتشکر کنیم که این مراسم تقدیر، با حضور نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی و همچنین تولیت آستان قدس رضوی برگزار خواهد شد.