گفتگو اختصاصي با دكتر ناصر سيم فروش متخصص اورولوژي و عضو پيوسته فرهنگستان علوم پزشكي

دكتر ناصر سيم فروش فارغ‌التحصيل دانشكده پزشكي دانشگاه تهران در سال 1351، متخصص ارولوژي و فوق تخصص ارولوژي كودكان است. وي استاد و رئيس بخش جراحي كليه و پيوند بيمارستان لبافي‌نژاد است. عضو هيئت مديره انجمن خاورميانه‌اي پيوند(MESOT) (1385)؛ عضو کميته علمي سي‌امين کنگره انجمن بين‌المللي ارولوژي (1388)؛ رئيس کميته فوق‌تخصصي انجمن بين‌المللي ارولوژي؛ عضو داوري کميته تخصصي علوم باليني جراحي پانزدهمين جشنواره تحقيقاتي علوم پزشکي رازي از جمله سوابق علمی و اجرایی ايشان است. دكتر سيم فروش در هفتمين همايش چهره‌هاي ماندگار به عنوان چهره ماندگار رشته پزشکي کشور برگزيده شده است. وي در كارنامه علمي خود داراي تأليف 6 كتاب، 50 مقاله چاپ شده در نشريات فارسي و 109 مقاله چاپ شده در نشريات بين‌المللي است. به مناسبت 20 اسفند ماه، "روز جهانی کلیه" مصاحبه ای با استاد صورت پذیرفت که در ادامه به آن می پردازیم:

1-      جناب دكتر با تشكر از اينكه وقت خود را در اختيار ما قرار داديد لطفاً بفرماييد وضعيت پيوند كليه در ايران و جهان چگونه است؟

پيوند كليه در حال حاضر در دنيا يك مساله حاد پزشكي و يكي از بيماري هاي شايع است. از جمله بحران هاي شايع در امر پيوند كليه، كمبود عضو است. براي درك بهتر اين موضوع بايد اين گونه بگويم كه در سال 2014، چهار هزار بيمار تحت دياليز در آمريكا كه در انتظار كليه پيوندي بودند جان خود را از دست دادند و ليست انتظار پيوند كليه در آمريكا به بالاي 110 هزار نفر رسيده است. در دنيا تشويق زيادي براي اهداء اعضاي بيماران مرگ مغزي جهت پيوند كليه وجود دارد. خوشبختانه در كشور ما نيز در زمينه پيوند كليه به خصوص بعد از پيروزي انقلاب اسلامي نزديك به 35- 40 سال است كه برنامه ريزي هاي اساسي صورت گرفته و به لطف خدا در حال حاضر ايران داراي كمترين ليست انتظار پيوند كليه در دنيا است.

2-     چند درصد از پيوند كليه ها در ايران منجر به شكست مي شود؟

همان طور كه اشاره كردم كشور ما در اين زمينه جزء پيشرفته ترين كشور ها است و در حال حاضر ما در پيوند كليه از مرگ مغزي بسيار فعال و پيشرو هستيم به طوري كه در يكي از بيمارستان هايي كه جراحي پيوند كليه انجام   مي گيرد بيش از 50 درصد اهدا كنندگان از بيماران مرگ مغزي هستند. در واقع در يك سال 95 درصد جراحي هاي پيوند كليه با موفقيت صورت مي گيرد و بنابراين آمار شكست كمتر از 5 درصد است.

3-     در زمينه مدل پيوند كليه در ايران لطفاً مختصري توضيح دهيد.

مدل پيوند كليه ايراني در دنيا يك روش شناخته شده است. به طوريكه يك خانم خبرنگار كه جايزه روزنامه نگاري جهاني را نيز دريافت كرده است حدود چند ماه گذشته در زمينه پيوند كليه در ايران تحقيق مفصلي انجام داد و سپس مقاله اي در مورد مدل پيوند كليه ايراني نوشت و به مسئولين آمريكا توصيه كرد كه مدل ايراني پيوند كليه را در آمريكا نيز پياده كنند.

در ايران با توجه به مقررات گذاشته شده موضوع كمبود كليه اهدايي تقريباً حل شده است. نكته حائز اهميت اين است كه پيوند كليه در ايران از قديم در افراد با نسبت خانوادگي وجود داشته است. در همين راستا دولت نيز از طريق در نظر گرفتن مبلغي براي تشويق افرادي كه نسبت خانوادگي ندارند به اهداي عضو، موجبات رواج پيوند عضو را فراهم آورده است. اين برنامه ريزي و توجه خاص به پيوند كليه از مرگ مغزي، فراهم سازي بستر فرهنگي مناسب و تصويب قانون مرگ مغزي براي اهداء عضو و همچنين فتواي مترقي و متعالي حضرت امام (ره) در مورد اهداء عضو، راه را در كشور براي پيوند كليه باز كرده است.

4-     عوامل تاثير گذار در موفقيت پيوند كليه در ايران چيست؟

از جمله عوامل تاثير گذار در موفقيت مدل ايراني پيوند كليه، مددكاران پيوند كليه هستند. آنها كه افرادي خارج از تيم پزشكي هستند، با خانواده فرد مرگ مغزي مشاوره مي كنند تا با اهداي اعضاي فرد مرگ مغزي موجب نجات جان بقيه بيماران شوند. در واقع اهداء اين اعضا، هميشه به عنوان يك صدقه جاري مي تواند براي فرد مرگ مغزي باقي بماند. روش پيوند كليه ايران در تمام كنگره هاي جهاني مورد بحث و توجه است. نتايج پيوند كليه ما در مراكز ثبت پيوند كليه در هايدلبرگ آلمان ثبت شده و نتيجه كاركرد يكساله ي كليه در ايران جزء بهترين آمار جهاني است. از جمله دلايل اين موفقيت اين است كه كليه بلافاصله بعد از برداشتن پيوند زده مي شود و امكانات به گونه اي است كه پيوند ها در محل و شهري كه بيمار مرگ مغزي وجود دارد انجام مي شود و ديگر نيازي به انتقال فرد مرگ مغزي جهت انجام جراحي نيست.